Kesken jäi kesken.

Perustin Kesken-sivuston Facebookkiin noin neljä vuotta sitten. Muistan, kuinka kamalasti nolotti julkaista runojani netissä ja laittaa sieluni ihmisten ilmoille. Alussa en edes edes kehdannut julkaista runoja omalla nimelläni. Kirjoitin kuviin vain Kesken. Vähitellen häpeä kuitenkin oheni, kun olin ilmeisesti törmännyt siihen tarpeeksi monta kertaa. Ensimmäinen etappi oli paljastaa oma nimi, seuraava tuli, kun Jos minä jostain alkaisin -kirjan yhteydessä lisäsin sivuille oman kuvani, ja kohta jo julkaisin sivuilla hutaistuja videoita metsän keskeltä.

Viime viikolla häpeäni löysi taas uuden kulman, kun ihan omasta huolimattomuudestani johtuen onnistuin saamaan Facebookin lukitsemaan minut ulos Kesken-sivuilta. Sain nimittäin vakuuttavan viestin Page help-sivustolta, jossa väitettiin minun rikkoneeni copyright-oikeuksia, ja sivuni suljettaisiin, ELLEN klikkaa linkkiä ja päivitä vähän tietojani… No, tokihan tiedän, ettei mitään epämääräisiä linkkejä saa koskaan avata jne, mutta kun Facebook päivittää nykyään muutenkin jatkuvasti kaikenlaisia turvallisuustietoja, ajatteluni pysähtyi täysin enkä osaa sanoa miksi, mutta niin vain menin ja klikkailin itseni jonkun huijarin ansaan.

Puolisen tuntia siitä tajusin virheeni ja vaihdoin salasanat toisiin ja kolmansiin ja varmaan neljänsiinkin epätoivoissani. Sivut jatkoivat normaalisti toimintaansa. Iltapäivällä, noin kahdeksan tuntia salasanan vaihdon jälkeen, sain viestin, jossa kysyttiin, olinko ‘juuri hetki sitten’ vaihtanut salasanaa. Siinä kohtaa en tiennyt, mitä vastata. Oliko Facebookille kahdeksan tuntia ‘hetki sitten’ vai olinko salasanan vaihtaja minä itse? Päätin vastata en, sillä salasanan vaihdosta oli jo niin kauan. Mutta siinä taisi olla seuraava virheeni, sillä äkkiä Facebook ilmoittikin, että sivuni on lukitti turvallisuussyistä. En siis enää päässyt ollenkaan käsiksi omille sivuilleni. Sivut eivät kadonneet, voin pyöriä ihan normaalisti Facebookissa ja hallita muita sivuja, joita minulla on, mutta Kesken-sivuilla olen enää rivitykkääjä ilman minkäänlaisia oikeuksia.

Itkuhan siitä tuli ja valtava epätoivo. Tässäkö tämä nyt oli? Kesken jäi kesken. Yli 50 000 seuraajaa hävisivät sen siliän tien enkä voi edes ilmoittaa tykkääjilleni, mitä on tapahtunut. Katselen ulkopuolelta jotain, mitä olen viimeiset neljä vuotta melkein päivittäin rakkaudella rakentanut. (Facebookille voi lähettää ongelmista viestiä, ja olen niin tehnyt useampaan kertaan tällä viikolla, mutta heillä ei ole tapana niihin juuri reagoida. En siis tiedä ollenkaan, onko tämä lukitus väliaikaista vai lopullista. Ja kyllä, olen kirjautunut kaikista laitteista ulos ja tullut uusilla salasanoilla sisään ilman mitään muutosta.)

Facebookin suuri tykkääjämäärä on mahdollistanut sen, että olen toiminut viimeiset kolme vuotta yrittäjänä. Työhöni on kuulunut mm. runotuotteideni myynti nettikaupan kautta sekä luennointi ja runokurssien pitäminen. Parin viikon päästä runojeni pohjalta kirjoitettu Tämä tavallinen tarina -näytelmä saa ensi-iltansa Teatteri Avoimissa ovissa Helsingissä.

Vaikka koko yritystoimintani on tällä hetkellä vaakalaudalla epäselvän tilanteen takia, viimeisen viikon aikana motiivini on kirkastunut entisestään: Rakastan sanoja. Tavallisia sanoja. Sellaisia, joita kaikki voivat ymmärtää. Ja kutsumukseni on edelleenkin rohkaista ihmisiä löytämään keskeneräisen elämän kauneus!

Sen voimalla perustin muutama päivä sitten uuden runosivuston nimellä Runoilija Elina Salminen. Sen noin 2500 tykkääjää ovat vain muutama prosentti edellisen Kesken-sivuni tykkääjämääristä, ja tuntuu hullulta aloittaa alusta, mutta minkäs teet, runot ovat kuin keväinen puro, ne etsivät aina uuden väylän.

Ainakin toistaiseksi Kesken jatkaa siis Facebookissa sivulla Runoilija Elina Salminen. https://www.facebook.com/elinasalminen

Elina

 

About the author